Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Καλυδώνα

Αρχαία πόλη της Αιτωλίας στον Εύηνο ποταμό κοντά στον Κορινθιακό κόλπο. Ιδρυτής της, σύμφωνα με το μύθο ήταν ο Καλυδών, γιος του Αιτωλού και της Προνόης. Η Καλυδώνα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην Αιτωλική συμπολιτεία και γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά το 2ο αιώνα π.Χ. Στην Καλυδώνα έστειλε η θεά Άρτεμις τον καλυδώνιο Κάπρο, τον περίφημο αγριόχοιρο, για να εκδικηθεί την ασέβεια του βασιλιά Οινέα.

 

Πλευρώνα

plevrona_resize

Βρίσκεται μεταξύ Μεσολογγίου και Αιτωλικού, στις πλαγιές του βουνού Αράκυνθος. Δύο χαμηλοί λόφοι, το Πετροβούνι και το Γυφτόκαστρο διατηρούν λείψανα αρχαϊκού τείχους. Εντυπωσιακότερα είναι τα μνημεία της νέας Πλευρώνας, που εκτείνονται από την εθνική οδό ως την κορυφή, όπου βρίσκεται η ακρόπολη, γνωστή ως κάστρο της κυρα-Ρήνης. Το τείχος της Πλευρώνας είχε 7 πύλες και 36 πύργους, ενώ κοντά στη ΝΔ πύλη υπάρχουν τα λείψανα κτιρίων και ενός μικρού θεάτρου με υπέροχη θέα.

 

 

Οινιάδες

oinades_resize

Αρχαία πόλη της Ακαρνανίας στα δυτικά των εκβολών του Αχελώου, σε οχυρότατη θέση. Αναφέρεται από τον Θουκυδίδη ότι, κατά τον αγώνα Αθηναίων και Πελοποννησίων ήταν σύμμαχος των Κορινθίων, γι’ αυτό και πολιορκήθηκε από τον Περικλή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο στρατηγός Φορμίων την ανάγκασε να προσχωρήσει στη συμμαχία των Αθηναίων το 428 π.Χ., το 331π.Χ. την κατέλαβαν οι Αιτωλοί και την απελευθέρωσε το 313π.Χ. ο Κάσσανδρος. Με την εισβολή των Ρωμαίων η πόλη παραδόθηκε και πάλι στους Ακαρνάνες. Σήμερα υπάρχουν λείψανα της πόλης στη θέση Τρικαρδόκαστρο. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνεται το «Φεστιβάλ Οινιαδών» στα πλαίσια του οποίου παρουσιάζονται πολλές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

SCROLL TO TOP